Premier Rutte spreekt met leider Wit-Russische oppositie

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte ontvangt de leider van de Wit-Russische oppositie donderdag. Svetlana Tichanovskaja zal steun vragen voor de oppositie die al maanden protesteert tegen het regime van Aleksandr Loekasjenko. De protesten worden keihard onderdrukt.

De gesprekken gaan onder meer over de inzet van Nederland, samen met EU-partners, om te komen tot een vreedzame oplossing van de crisis in het land, aldus een persverklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Een dag later spreekt Tichanovskaja met minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Tichanovskaja maakt een tournee langs Europese landen om de druk hoog te houden op Loekasjenko. Mogelijk zal ze ook vragen om meer sancties tegen de leden van het regime in Wit-Rusland.

Nederland steunt de strijd van de Wit-Russische oppositie. Loekasjenko won met fraude de presidentsverkiezingen in augustus. De Europese Unie erkent die zege niet en Loekasjenko wordt ook niet erkend als staatshoofd van het land. De EU heeft inmiddels sancties ingesteld tegen meer dan vijftig leden van het regime.