Première Cruijff-musical voor volle zaal ‘heeft zo moeten zijn’

In het fonkelnieuwe AFAS theater in Leusden gaat zaterdagavond 14 De Musical over het leven van Johan Cruijff in première. "Op de dag dat wij beginnen, zitten de theaterzalen weer vol. Het heeft zo moeten zijn", zegt hoofdrolspeler Tobias Nierop (33) in gesprek met het ANP, doelend op de versoepelde coronamaatregelen. Aan alles voelt Nierop dat het publiek weer zin heeft om in het theater te zitten. "Als acteur merk je dat nu iedereen weer een beetje uit zijn eigen bubbel komt, ze in het theater weer door de ogen van een ander willen leren kijken. Het publiek is heel welwillend", zegt hij.

14 De Musical, vernoemd naar het rugnummer van Cruijff, voldoet niet aan het klassieke beeld van een musical. Er wordt door het personage Johan Cruijff bijvoorbeeld niet gezongen en ook is er veel ruimte voor humor. "We zeggen zelf dat we een nieuw genre hebben gecreëerd, de stand-up musical", zegt Nierop. "Cruijff praat vaak op een stand-up comedy-achtige wijze met het publiek en daar reageerde het publiek heel goed op. Langzaamaan kreeg dat tijdens de repetities een grotere rol. De show heeft het theatrale van musical, maar is zeker ook om te lachen. Het wordt met veel humor gespeeld."

Emanciperend voor voetbal

Het zijn de jaren waarin Cruijff als voetballer opkwam en wereldberoemd werd die de boventoon voeren in de musical. Met name de gloriejaren van begin jaren zeventig zijn favoriet bij Nierop. "De tijd waarin hij drie keer de Europacup wint en furore maakt bij Barcelona vind ik prachtig. Hij is in die tijd ook heel emanciperend geweest voor het voetbal. Veel spelers hadden er in die tijd nog een baantje naast, maar Cruijff heeft ervoor gezorgd dat de focus op de spelers kwam te liggen en dat er minder geld in de zakken van anderen verdween. Die antiautoritaire en rebelse Cruijff spreekt mij erg aan", zegt Nierop.

Dankzij de musical heeft Nierop, die als kind weleens naar voetbal keek, maar geen groot fan was, de in 2016 overleden sterspeler van Ajax en Barcelona pas echt goed leren kennen. "Hoe meer ik me in hem verdiep, hoe spijtiger ik het vind dat ik Cruijff nooit heb ontmoet. Ik had hem graag een keer een hand gegeven", besluit Nierop.