President Biden zegt federale hulp toe na instorten wooncomplex

WASHINGTON/SURFSIDE (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft speciale federale hulp toegezegd voor de autoriteiten in de plaats Surfside in Florida na de ineenstorting van een appartementencomplex. Het pand stortte donderdag als een kaartenhuis in elkaar en er zijn zeker drie doden en meerdere gewonden gevallen. Inmiddels zijn 37 mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Volgens de brandweer komen er geluiden uit de puinhopen.

Er worden nog circa honderd mensen vermist, maar het is niet bekend of die zich in het pand bevonden. Van ruim honderd anderen is vastgesteld dat ze in veiligheid zijn. Het appartementencomplex stortte 's nachts voor helft in. Uit delen die nog overeind stonden, redde de brandweer ook mensen van balkons. Biden heeft een 'rampverklaring' afgegeven, waarmee zijn ministeries en andere federale instellingen te hulp kunnen schieten.

De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft een bezoek aan Surfside, 9 kilometer ten noorden van Miami Beach, gebracht en een plaatselijke noodtoestand afgekondigd "om alle noodzakelijke middelen te kunnen inzetten". Het is niet bekend waarom het pand uit 1981 het plotseling begaf.