President Burkina Faso wint herverkiezing met overmacht

OUAGADOUGOU (ANP/AFP) - De president van Burkina Faso, Roch Marc Christian Kaboré, is met grote overmacht herkozen, blijkt uit de donderdag bekendgemaakte verkiezingsresultaten.

Kaboré won de eerste ronde van de presidentsverkiezingen zondag met een grote meerderheid, waardoor een tweede stemming overbodig werd, aldus de kiescommissie. De zittende president kreeg 57,87 procent van de stemmen.

Eddie Komboigo, leider van het Congrès pour le Démocratie et le Progrès (CDP), werd tweede met 15,48 procent van de stemmen.

Favoriet

Hij werd in het veld met dertien kandidaten gevolgd door de sociaaldemocraat Zéphirin Diabré, door experts beschouwd als de grootste kanshebber van de oppositie, met 12,46 procent van de uitgebrachte stemmen.

De zittende president werd al gezien als favoriet, hoewel toenemende onzekerheid en terrorisme in het land hem steun hebben gekost en zijn tegenstanders hebben versterkt.

De veiligheidssituatie in Burkina Faso is de afgelopen vijf jaar verslechterd sinds islamitische militante groeperingen duizenden mensen hebben vermoord en bijna een miljoen anderen hebben verdreven, aldus de Verenigde Naties.