President Loekasjenko van Belarus vreest kernoorlog, eist bestand

MINSK (ANP/AFP) - De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko heeft in een toespraak tot het parlement en de natie gezegd dat door de steeds verder opgevoerde westerse steun aan Oekraïne een kernoorlog dreigt te worden geprovoceerd. Er moet onmiddellijk en zonder voorwaarden vooraf een wapenstilstand komen in Oekraïne en er moet worden gesproken over een vredesregeling voor de lange termijn, zei Loekasjenko.

Ook Amerikaanse satellieten die de Oekraïense strijdkrachten helpen, maken van de strijd in Oekraïne "een totale oorlog en brengen een nucleaire oorlog dichterbij' vreest Loekasjenko. Hij heeft net ingestemd met de plaatsing van tactische kernwapens uit Rusland op het grondgebied van Belarus. Volgens Loekasjenko is dat voor de handhaving van de vrede en de veiligheid van zijn land.

Belarus is de enige bondgenoot van Rusland in de regio en heeft een grens van circa 1000 kilometer met Oekraïne. Russische troepen gebruikten het land vorig jaar als springplank bij de aanval op Oekraïne.