President Mexico: schuldigen drama asielopvangcentrum bestraffen

CIUDAD JUAREZ (ANP) - De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft openheid beloofd over het onderzoek naar de brand in een detentiecentrum voor migranten in grensplaats Ciudad Juarez maandagavond. Zij die schuld hebben aan de dood van bijna veertig migranten zullen gestraft worden, aldus de president.

De boodschap kwam nadat er videobeelden waren opgedoken die lijken te tonen dat bewakers zich tijdens de brand uit de voeten maken terwijl migranten nog opgesloten zitten in het brandende gebouw.

Op de video, waarvan de echtheid is bevestigd door de Mexicaanse overheid, is flinke kritiek gekomen. Amnesty International haalde uit naar Mexico dat "mensen opsluit zonder de mogelijkheid weg te komen in geval van brand", Witte Huis-woordvoerder Karine Jean-Pierre noemde de video "hartverscheurend" en El Salvador, dat zegt burgers te hebben onder de slachtoffers, eist dat de leiding van het detentiecentrum gestraft wordt.

In de opvang, vlak bij de grens met de Verenigde Staten, zaten bijna zeventig mannen uit Centraal- en Zuid-Amerika. López Obrador verklaarde eerder dat de migranten de brand hadden aangestoken als protest en de gevolgen niet hadden overzien. Tijdens een persconferentie woensdag beloofde hij de zaak tot op de bodem uit te zoeken: "Er zal niet worden geprobeerd te feiten te verhullen, er zullen geen pogingen zijn wie dan ook de hand boven het hoofd te houden."