President Polen: blijven herdenken om herhaling te voorkomen

OSWIECIM (ANP/DPA) - De wereld moet de gruwelen in het Duitse concentratiekamp Auschwitz blijven gedenken om te voorkomen dat die zich herhalen. Dit zei de Poolse president Andrzej Duda in een toespraak bij de 75e verjaardag van de bevrijding van het kamp. Polen heeft volgens Duda de verplichting de herinnering te helpen bewaren en de waarheid te beschermen.

Onder zijn gehoor in het Poolse Oswiecim dat destijds door nazi-Duitsland was bezet, waren tal van overlevenden van de kampen en hoge gasten uit binnen- en buitenland, onder wie staatshoofden zoals koning Willem-Alexander, de Belgische koning Filip en de Duitse president Frank-Walter Steinmeier.

In het kampenstelsel in en rond Auschwitz zijn naar schatting meer dan een miljoen mensen om het leven gebracht, vooral Joden. Na de bevrijding door het Rode Leger uit de Sovjet-Unie zijn er 7500 overlevenden aangetroffen. Veel gevangenen waren al voor de komst van de Russen afgevoerd. Het grootste kamp Auschwitz-Birkenau is voor velen het symbool geworden van de Holocaust.