President Tunesië zet parlement buitenspel en stuurt premier weg

TUNIS (ANP) - De Tunesische president Kais Saied heeft zondag de werkzaamheden van het parlement opgeschort en premier Hichem Mechichi van zijn functie ontheven. De ingreep volgde na de protesten van duizenden Tunesiërs in hoofdstad Tunis en andere steden tegen de regering.

De demonstranten eisten de ontbinding van het parlement en het aftreden van de regering. Tunesië worstelt met de economische gevolgen van de coronapandemie die het land zwaar heeft getroffen. Bij de protesten van zondag klonken slogans tegen de regerende Ennahda-partij van parlementsvoorzitter Rached Ghannouchi, die de president er zondag meteen van beschuldigde een staatsgreep te plegen.

"Het is volgens de grondwet niet toegestaan om het parlement te ontbinden, maar wel om de werkzaamheden op te schorten", zei Saied na afloop van een spoedvergadering. De president citeerde een passage uit de grondwet die stelt dat opschorting is toegestaan in het geval van "dreigend gevaar". Hij kondigde aan de uitvoerende macht over te nemen "met de hulp" van een regering die zal worden aangevoerd door een nieuwe leider. De president zei deze minister-president zelf aan te zullen stellen.

Sinds zijn aantreden in 2019 is president Saied verwikkeld in een strijd met de premier en de parlementsvoorzitter, wat ten koste ging van de bestuurbaarheid van het land.