President Xi bezoekt Hongkong voor 25-jarig jubileum overdracht

SHANGHAI (ANP/RTR) - De Chinese president Xi Jinping zal Hongkong bezoeken ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de overdracht van de stad aan China, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. De reis wordt het eerste bezoek van Xi buiten het vasteland van China sinds de uitbraak van Covid-19 begin 2020.

Xi zal er de inaugurele ceremonie bijwonen van de zesde regering van Hongkong, dat John Lee als nieuwe leider krijgt. Als veiligheidschef overzag Lee het hardhandige optreden van de politie en regering tegen prodemocratische activisten tijdens de massale protesten in 2019. Lee volgt de omstreden Carrie Lam op.

Lee begint met zijn nieuwe functie op 1 juli, de dag waarop het precies 25 jaar geleden is dat de Britten na 156 jaar koloniale overheersing Hongkong overdroegen aan China. Bij de overdracht werd afgesproken dat Hongkong de eerstvolgende vijftig jaar een speciale status binnen China zou hebben.

Inwoners van Hongkong hebben door het 'een land, twee systemen'-principe meer vrijheden dan Chinezen op het vasteland, maar deze zijn al onder Lams leiding door Beijing sterk ingeperkt.