Prijs diamanten loopt verder op

JOHANNESBURG (ANP/BLOOMBERG) - Diamanten lijken steeds duurder te worden. De grootste diamantenproducent ter wereld De Beers heeft de afgelopen weken zijn prijzen nog eens met zo’n 8 procent verhoogd, meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Vorig jaar voerde het concern ook al zulke verhogingen door, nadat diamanten te midden van de coronacrisis beduidend populairder waren geworden. Het aanbod bleef tegelijkertijd beperkt.

De prijsverhogingen van vorig jaar gingen vooral over de wat grotere stenen. Nu moet er ook voor de kleinere, goedkopere stenen een stuk meer worden betaald. De prijzen daarvan zouden met maximaal 20 procent zijn verhoogd. Een woordvoerder van De Beers weigerde op de berichtgeving over de hogere prijzen te reageren.

De diamantsector wordt gezien als een van de partijen die profiteert van het economische herstel van de coronacrisis. Veel mensen konden door de pandemie bijvoorbeeld niet op vakantie. In plaats daarvan werden ze bereid meer geld uit te geven aan luxeartikelen zoals diamanten. De vraag naar de edelstenen daalde juist nog vlak na het uitbreken van de crisis, onder meer omdat juweliers toen hun deuren moesten sluiten. Om de prijzen te stutten beperkten diamantproducenten daarop de productie.