Prijswinnende Iraanse regisseur Jafar Panahi in hongerstaking

De in Iran opgepakte Iraanse regisseur Jafar Panahi is in hongerstaking gegaan. Dat maakte de regisseur bekend in een verklaring, die door zijn vrouw en zoon op Instagram werd gedeeld. Met de actie protesteert de prijswinnende filmmaker tegen zijn gevangenschap.

In de verklaring stelt Panahi dat hij ook niet zal drinken of zijn medicijnen zal innemen. "Ik zal in deze toestand blijven tot misschien mijn levenloze lichaam uit de gevangenis wordt bevrijd".

De 62-jarige Panahi zit al sinds juli vast in de Evin-gevangenis in Teheran. Hij werd gearresteerd toen hij naar Teheran ging voor een rechtszaak van zijn collega Mohammad Rasoulof. Toen werd bepaald dat Panahi de zes jaar celstraf waartoe hij in 2010 werd veroordeeld vanwege kritiek op de Iraanse overheid moet uitzitten.

De regisseur won in zijn carrière verschillende prijzen, zoals de Gouden Leeuw op het beroemde filmfestival van Venetië. Die kreeg hij in 2000 voor zijn film The Circle. Zijn meest recente film, No Bears, werd op de afgelopen editie van het filmfestival van Venetië bekroond met de Speciale Juryprijs.