Proces tegen activisten Hongkong hervat na eerdere marathonsessie

HONGKONG (ANP) - Het proces tegen 47 pro-democratische activisten is dinsdag hervat, na de marathonhoorzitting die een dag eerder tot na middernacht duurde. De eerste dag van het proces werd uiteindelijk geschorst nadat een van de beklaagden flauwviel. De flauwgevallen persoon werd overgebracht naar het ziekenhuis, haar toestand is nog onduidelijk. Volgens lokale media zouden nog drie anderen ook in de rechtszaal zijn flauwgevallen.

De 47 activisten en politici worden verdacht van ondermijning en vervolgd vanwege hun betrokkenheid bij een onofficiële voorverkiezing van de oppositie. Dankzij de veiligheidswet die vorig jaar door China werd ingevoerd konden pro-democratische demonstranten massaal worden opgepakt.

Maandag verzamelden zich honderden aanhangers van de pro-democratische oppositie bij de rechtbank. Het ging volgens de krant South China Morning Post onder meer om diplomatiek personeel uit Nederland en andere westerse landen. "We zijn hier omdat we ons zorgen maken over de implementatie van de nationale veiligheidswet", zei een medewerker van het Britse consulaat.

De vervolging van de dissidenten heeft geleid tot internationale kritiek. "Politieke participatie en vrijheid van meningsuiting zouden geen misdaden moeten zijn", reageerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Hij riep op tot de onmiddellijke vrijlating van pro-democratische politici.