Proces tegen Belgische kunstenaar Jan Fabre start in maart

De Belgische theatermaker en kunstenaar Jan Fabre moet zich volgend voorjaar verantwoorden voor de rechtbank van Antwerpen in een zaak over seksuele intimiteiten en wangedrag tegen dansers en andere medewerkers. Fabre wordt vervolgd voor geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag. Ook zou hij een van twaalf leden die voor zijn dansgezelschap Troubleyn werkten, hebben aangerand.

De rechtbank behandelt de zaak op 25 maart en 1 april. De 62-jarige Antwerpenaar en de twaalf vermeende slachtoffers waren dinsdag niet aanwezig bij de inleidende zitting maar volgens Fabre's advocaat Eline Tritsmans zal hij wel komen als het proces in maart van start gaat.

Volgens Tritsmans is er in de media een karikaturaal en onjuist beeld van haar cliënt geschetst en is Fabre al publiekelijk aan de schandpaal genageld. "Hij heeft geen strafbare feiten gepleegd en dat zullen wij ook aantonen voor de rechtbank."

In het kader van de MeToo-beweging klaagden in 2018 in een open brief twintig (oud-)dansers van Troubleyn Jan Fabre aan voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Daarop werd een arbeidsrechtelijk onderzoek ingesteld en de zaak vervolgens naar de strafrechter verwezen.