Producent ITV ‘geschokt en verbijsterd’ door uitzending BOOS

The Voice of Holland-producent ITV is "geschokt en verbijsterd" door de aflevering van BOOS rond de misstanden bij het RTL-programma. In het programma vertellen kandidaten van The Voice over hun ervaringen met seksueel wangedrag achter de schermen. Negentien vrouwen deden hun verhaal over bandleider Jeroen Rietbergen, vijftien over een regisseur en er liggen twee aangiften tegen coach Ali B, waarvan een door een oud-kandidaat.

"Onze hoogste prioriteit is het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving voor iedereen die deelneemt aan - of werkt aan - onze shows en er is bij ITV Studios sprake van een zero-tolerance beleid ten aanzien van het soort gedrag dat in het programma naar voren is gekomen", luidt een verklaring. Na de berichtgeving van het onlineprogramma BOOS zijn ITV en RTL een onafhankelijk onderzoek gestart. Ze roepen slachtoffers op zich te melden bij het advocatenkantoor Van Doorne. Het Openbaar Ministerie liet daarop weten dat slachtoffers zich bij de politie moeten melden, niet bij een onderzoeksbureau dat door de producent is ingeschakeld.

ITV reageert daar in de meest recente verklaring op. "We willen nogmaals iedereen die het slachtoffer is geworden van - of getuige is geweest van - ongepast gedrag rond The Voice of Holland, aanmoedigen om contact op te nemen met onze externe onderzoekers, die op vertrouwelijke basis met hen zullen spreken." Van Doorne heeft deze week gesproken met vrouwen die zich hebben gemeld.