Programmering NPO zondag in teken van racisme

De NPO staat zondag op tegen racisme. Tijdens de speciale themadag Nederland tegen racisme wordt op televisie, radio en online in diverse programma’s aandacht aan het onderwerp besteed.

Op de drie NPO-zenders worden onder meer kerkdiensten rondom racisme uitgezonden en komt het onderwerp voorbij in de documentaireserie Why we hate en een aflevering van De Kennis van Nu. Voor jonge kijkers is er op NPO Zapp onder meer een extra uitzending van het NOS Jeugdjournaal. De radiozenders geven ieder op hun eigen manier invulling aan de themadag, onder meer met speciale uitzendingen en toepasselijke muziek.

Na een uitgebreid dagprogramma is op NPO 1 zondagavond De Stelling van Nederland te zien, een thema-uitzending waarin een groep Nederlanders onder leiding van Jort Kelder debatteert over de vraag of racisme de Nederlandse samenleving polariseert.

Felle kritiek

De keuze voor Kelder als gespreksleider stuitte op felle kritiek. De presentator zou volgens verschillende activisten niet onbevooroordeeld in het onderwerp staan en daardoor niet de juiste persoon zijn om dit gesprek te leiden. De NPO hield echter vast aan Kelder als gespreksleider. Volgens de omroep heeft hij in het verleden laten zien "een kundig debatleider te zijn, waarbij ruimte is voor alle geluiden."

In Amsterdam organiseert een aantal anti-racismeorganisaties zondag een bijeenkomst als alternatief voor het debat. In cultuurcentrum De Appel praten experts en ervaringsdeskundingen over racisme en ongelijkheid in de samenleving. Deze bijeenkomst is te volgen via een livestream.

Aansluitend op het tv-debat met Jort Kelder presenteert Dwight van de Vijver een speciale uitzending van Ook hier en daarna volgt een extra editie van Op1, waarvoor Jeroen Pauw en Fidan Ekiz eenmalig terugkeren. Daarin is premier Mark Rutte te gast en zal hij aan de tand gevoeld worden over deze actuele discussie rondom racisme. De zender sluit de avond af met de eerste aflevering van een nieuwe serie van Andere Tijden Sport: Van Mijnals tot Memphis en hoe Oranje kleur kreeg.