Prooi erg goed bezocht in China

AMSTERDAM - De Nederlandse film Prooi heeft dit weekend goede zaken gedaan in de Chinese bioscopen. De thriller van regisseur Dick Maas eindigde op de zesde plek van best bezochte films van de afgelopen week.

Volgens Ent Group, dat de box office in China meet, trok Prooi in drie dagen ruim 1,1 miljoen Chinezen naar de bioscoop. De film haalde daarmee zo'n 4,4 miljoen euro op.

Vorige week werd bekend dat Prooi een grootschalige release kreeg in China, iets dat meestal alleen weggelegd is voor Chinese films en Amerikaanse blockbusters. Tegenover de Volkskrant verklaarde Maas toen dat hij daar zelf ook een beetje verbaasd over was. "Ik wist dat de film aan China was verkocht, een poosje geleden al. Maar dan denk je aan een release in een paar theatertjes." De film draaide dit weekend in zo'n 4000 Chinese bioscopen.

Dit weekend meldde producent Dave Schram al op Twitter dat hij binnenkort "een glaasje gaat drinken" met Maas om het Chinese succes van de film te vieren. De regisseur zelf constateert op social media ook dat de film het "helemaal niet slecht doet" in China.

Prooi gaat over een grote agressieve leeuw die Amsterdam onveilig maakt. De thriller is geregisseerd én geschreven door Maas. De hoofdrollen worden vertolkt door Sophie van Winden, Julian Looman, Mark Frost en Rienus Krul. De film ging in 2016 in première in de Nederlandse bioscopen, maar sloeg niet aan: het bezoekersaantal bleef in Nederland steken op zo'n 30.000.