Prosus en Just Eat Takeaway stuwen AEX boven 700 punten

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index wist dinsdag weer boven de 700 punten te klimmen onder aanvoering van Prosus en Just Eat Takeaway. Techinvesteerder Prosus had de wind in de zeilen dankzij een adviesverhoging door JPMorgan. De Amerikaanse bank werd ook positiever over de gehele Chinese techsector, waarin Prosus via Tencent een groot belang heeft. Just Eat Takeaway profiteerde eveneens van een positief analistenrapport over het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl.

Op macro-economisch vlak bleek dat de economie van de eurozone in het eerste kwartaal iets sterker is gegroeid dan eerder gemeld. De Nederlandse en Franse economie lieten daarbij in het afgelopen kwartaal een stagnatie zien.

De hoofdindex op Beursplein 5 boekte rond het middaguur 1,7 procent hoger op 706,42 punten. De laatste keer dat de graadmeter boven de 700 punten stond was op 5 mei. De MidKap steeg 1,2 procent tot 1032,94 punten onder aanvoering van de Poolse aanbieder van pakketkluisjes InPost (plus 8 procent). De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 1,6 procent bij.

Klimmers

Prosus dikte ruim 6 procent aan en Just Eat Takeaway klom bijna 4 procent, na een adviesverhoging door analisten van investeringsbank Bryan Garnier. Ook de chipbedrijven ASML en ASMI stonden in de kopgroep van de AEX, met plussen tot 4,2 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize sloot de rij met een min van 1 procent.

In de MidKap steeg Alfen dik 3 procent. De laadpalenmaker heeft een meerjarige overeenkomst gesloten met Diebold Nixdorf voor het onderhoud van de groeiende laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen van het bedrijf. De samenwerking start in vier landen met de mogelijkheid in de toekomst verder uit te breiden in heel Europa.

Elektrisch vervoer

Arcadis won 0,8 procent. Het advies- en ingenieursbureau gaat samen met de Chinese Shenzhen Bus Group adviezen geven aan de Australische overheid en bedrijven op het gebied van de overgang naar elektrisch vervoer.

In Parijs steeg Engie bijna 6 procent. Het Franse energiebedrijf verhoogde zijn jaarverwachtingen na een sterk eerste kwartaal. In Frankfurt schroefde vrachtwagenfabrikant Daimler Truck zijn omzetverwachting voor het hele jaar op. Het aandeel klom ruim 6 procent. In Londen daalde telecomconcern Vodafone een fractie na publicatie van de jaarresultaten.

De euro was 1,0477 dollar waard, tegen 1,0417 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 114,65 dollar. Brent-olie kostte 0,5 procent meer op 114,85 dollar per vat.