Prosus en Randstad hard onderuit op Damrak, KPN wel in trek

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus was dinsdag voor de tweede dag op rij de grote verliezer op de Amsterdamse beurs. Beleggers zetten het aandeel meer dan 7 procent lager in verband met de hardere aanpak van de technologiesector in China. Verder stond de beursdag vooral in teken van bedrijfsresultaten. Daarbij moest Randstad het ontgelden. De uitzender boekte afgelopen kwartaal weer meer omzet dan voor de coronacrisis, maar de groei op de belangrijke Amerikaanse markt viel tegen. De resultaten van telecomconcern KPN werden wel goed ontvangen.

Prosus was opnieuw hekkensluiter in de AEX door de aanhoudende zware koersverliezen bij de Chinese technologiebedrijven. De investeerder, die onder meer een groot belang heeft in het Chinese techconcern Tencent, verloor een dag eerder al bijna 9 procent. Peking heeft al enige tijd de aanval geopend op de grote techbedrijven in het land. Daarmee wil de regering de machtspositie van die ondernemingen aanpakken.

Randstad leverde 6 procent in. De uitzender boekte afgelopen kwartaal voor het eerst sinds de coronapandemie een hogere omzet in vergelijking met de periode voor de crisis. De winst nam ook toe. Maar volgens analisten van Jefferies viel de groei in de Verenigde Staten echter tegen gezien het sterke herstel van de grootste economie ter wereld.

KPN

KPN was daarentegen een van de grootste winnaars bij de Amsterdamse hoofdfondsen, met een plus van ruim 2 procent. Het telecomconcern boekte in het tweede kwartaal meer winst bij een vrijwel gelijke omzet. Volgens topman Joost Farwerck blijft het totale aantal nieuwe mobiele klanten in zowel de consumenten- als de zakelijke markt stevig groeien. Ook gaat het concern voor 200 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen.

Koploper in de AEX was Just Eat Takeaway, de eigenaar van Thuisbezorgd.nl, met een plus van dik 4 procent. De activistische aandeelhouders Cat Rock en Lucerne hebben gezegd dat het maaltijdbestelbedrijf momenteel zwaar ondergewaardeerd wordt op de beurs. Dat zou ook betekenen dat het bedrijf wel eens ingelijfd zou kunnen worden door een andere partij als de onderneming niet meer werk maakt van bijvoorbeeld het verbeteren van de communicatie richting beleggers.

Koersen

De belangrijkste beursgraadmeters in Europa gingen met verliezen de handel uit. Mede door de zware koersverliezen van Prosus en Randstad sloot de AEX-index 1,1 procent lager op 737,24 punten. De Amsterdamse MidKap verloor 0,8 procent tot 1053,00 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,7 procent.

In Londen was Reckitt Benckiser met een min van ruim 8 procent een opvallende daler. De Britse producent van consumentengoederen kwam met cijfers en kampte met een mild verkoudheidsseizoen, waardoor er minder keelpijntabletten van het merk Strepsils werden verkocht.

De euro was 1,1829 dollar waard, tegen 1,1809 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 71,48 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 74,32 dollar per vat.