Protest door stakende werknemers luchtvaartmaatschappij Alitalia

ROME (ANP/DPA) - Honderden stakende werknemers van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia hebben vrijdag geprotesteerd. Ze willen betere werkomstandigheden bij de doorstart van Alitalia onder de nieuwe naam Italia Trasporto Aereo (ITA). Ondanks de doorstart is ook sprake van groot banenverlies.

Door de staking zijn 175 vluchten van Alitalia komen te vervallen. De demonstranten blokkeerden een deel van een snelweg nabij het vliegveld Fiumicino van Rome. De politie was aanwezig om orde te houden. De protestanten hadden vlaggen, spandoeken en rookbommen bij zich. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA kwam het niet tot geweld.

Alitalia gaat binnenkort verder met een stuk minder vliegtuigen en personeel. Nu werken er meer dan 10.000 mensen bij Alitalia en voor slechts 2800 van hen is straks plek bij opvolger ITA. Onderhandelingen tussen ITA en de vakbonden liepen eerder deze week op niets uit.

Alitalia is al jaren technisch failliet en wordt overeind gehouden door de Italiaanse overheid. Deze zomer werd een akkoord tussen de Italiaanse regering en de Europese Commissie bereikt over een doorstart als ITA. Italië trekt daar 3 miljard euro voor uit. Half oktober moet ITA volledig operationeel zijn.