Protest in Seoul tegen eten hondenvlees

SEOUL (ANP/DPA) - Dierenactivisten, onder wie de Amerikaanse actrice Kim Basinger, hebben in Seoul geprotesteerd tegen het eten van hondenvlees. In Zuid-Korea staat dat van oudsher op het menu. Annie Ham van de organisatie CARE (Coexistence of Animal Rights on Earth) zei dat ongeveer honderd mensen meededen aan de manifestatie voor het parlementsgebouw.

De betogers hadden trouwe viervoeters bij zich die waren weggehaald uit fokkerijen om te voorkomen dat ze ergens als lekkernij op een bord zouden belanden. Vrijdag 12 juli was als actiedatum gekozen omdat die op de traditionele kalender geldt als een van de drie warmste dagen van het jaar. Tal van Koreanen eten dan hond, maar ook kippensoep, omdat ze geloven dat ze daardoor beter bestand zijn tegen de hitte. De andere hoogtijdagen zijn 22 juli en 11 augustus.

"Het is traditie, maar ook tegen de rechten van dieren. Zuid-Korea is een dynamisch land en tradities kunnen snel veranderen", zei Basinger hoopvol in de krant Chosun Ilbo. Vlak in de buurt hielden leden van de Koreaanse 'hondenvleesbond' een tegendemonstratie.