Protest Red Bull tegen stuursysteem Mercedes afgewezen

FORMULE 1

SPIELBERG (ANP/AFP) - Het protest dat Formule 1-team Red Bull indiende bij de autosportfederatie FIA tegen team Mercedes vanwege een nieuw stuursysteem is in de nacht van vrijdag op zaterdag afgewezen. De FIA oordeelde dat het zogeheten Dual Axis Steering-systeem niet in strijd is met de reglementen.

Lewis Hamilton en Valtteri Bottas gebruikten het tijdens de eerste oefensessie van de Grote Prijs van Oostenrijk. Ze kunnen met het snufje hun stuur en de stand van de voorwielen veranderen. Mercedes gebruikte het systeem voor het eerst in een officiële trainingssessie, waarin het ook de snelste tijden reed.

Eerder was er al mee geëxperimenteerd tijdens testraces. Het protest van het team van Max Verstappen kwam niet als een verrassing. "Misschien is het een grijs gebied. Daarom willen we nu duidelijkheid. Hoewel het systeem voor het komende jaar al is verboden, kan het dit seizoen nog van invloed zijn op de uitslagen", zei teambaas Christian Horner van Red Bull eerder vrijdag.

Toto Wolff, de chef bij Mercedes, had geen moeite met de houding van Red Bull. "Wij denken dat het mag. Aan de andere kant willen ook wij graag duidelijkheid. Laten we allemaal onze argumenten duidelijk maken aan de FIA. Dan zien we wel wat er gebeurt. Het is beter dat we nu weten waar we aan toe zijn dan dat er zondag na de race discussie ontstaat."