PSV duikt in de rode cijfers door coronapandemie

EINDHOVEN (ANP) - PSV is financieel in de rode cijfers beland als gevolg van de coronapandemie en lockdownmaatregelen. De Eindhovense voetbalclub heeft voor het eerst in tien jaar een seizoen met nettoverlies afgesloten.

Volgens het maandag uitgebrachte financieel jaarverslag kwam PSV over het afgelopen boekjaar na belasting ruim 23 miljoen euro tekort. In het voorgaande jaar, toen de virusuitbraak ook al op de cijfers drukte, was nog sprake van bijna 2 miljoen euro winst.

Door corona was er afgelopen seizoen vrijwel het gehele seizoen geen bedrijvigheid in het Philips Stadion. Wedstrijden werden zonder toeschouwers gespeeld en grootschalige evenementen werden afgelast. Door dit alles ging er ongeveer 25 miljoen euro minder omzet in de boeken dan in een normaal seizoen. De terugval van de omzet werd wel deels gecompenseerd door de coronasteunregelingen van de Nederlandse overheid waarvoor PSV in aanmerking kwam. Ook hielp mee dat veel supporters het geld dat ze hadden betaald voor hun seizoenkaart niet terugvroegen.

Transfers

Op de transfermarkt zat het PSV ook niet mee. De club hoopte in het voorbije jaar eigenlijk een financiële klapper te maken met een grote transfer. Maar dat lukte niet met de verkopen van Sam Lammers, Jeroen Zoet en Jorrit Hendrix. De transfers van onder anderen Donyell Malen en Denzel Dumfries waren pas na de sluiting van het boekjaar een feit. Daardoor zijn de opbrengsten hiervan nog niet meegenomen in de cijfers.

Eerder meldden andere voetbalclubs over het afgelopen jaar ook al rode cijfers als gevolg van de crisis. Voor het nieuwe seizoen zien de financiële verwachtingen er over het algemeen wel weer rooskleuriger uit, al verschilt dat sterk van club tot club. PSV denkt in boekjaar 2021-2022 opnieuw geld tekort te komen als het gaat om de normale inkomsten in het stadion. De impact van de pandemie is nog niet helemaal voorbij. Maar doordat veel recente transfers in de cijfers van het nieuwe jaar meegenomen worden, ziet het beeld er op dit vlak wel beter uit. Daarom denkt PSV in zijn volgende jaarverslag weer een nettowinst te kunnen schrijven.