PSV herstelt zich bij Zürich van pijnlijk verlies tegen Cambuur

ZÜRICH (ANP) - PSV heeft zich hersteld van de pijnlijke nederlaag van zaterdag bij SC Cambuur (3-0) in de Eredivisie. Het elftal van trainer Ruud van Nistelrooij won in de Europa League overtuigend bij FC Zürich: 1-5. Beide ploegen treffen elkaar volgende week opnieuw, dan in Eindhoven.

Een betere tegenstander om het verlies in Leeuwarden van zich af te spelen, kon PSV zich nauwelijks wensen. FC Zürich won begin mei na dertien jaar weer de Zwitserse titel, maar staat dit seizoen na negen wedstrijden met 3 punten op de laatste plaats en won nog niet.

Van Nistelrooij paste zijn elftal op drie plekken aan. Verdedigers Jordan Teze en Jarrad Branthwaite (niet geheel fit) raakten hun basisplek kwijt, net als middenvelder Guus Til. Phillipp Mwene verving Teze als rechtsback en in het centrum van de defensie nam André Ramalho de plek van Branthwaite over. De Belg Yorbe Vertessen startte als spits en was daarmee als basisspeler de vervanger van Til. Xavi Simons, tegen Cambuur nog spits, voetbalde nu als aanvallende middenvelder.

Vertrouwen

Vertessen maakte het vertrouwen in de beginfase direct waar. Na een dieptepass van Armando Obispo schoot de snelle Belg met links raak. Na ruim een kwartier spelen mocht Vertessen opnieuw juichen. Dit keer was de aanvaller met rechts trefzeker.

Zürich maakte een zwakke indruk en PSV kon doen wat het wilde. Halverwege de eerste helft was het al 0-3. Cody Gakpo wilde Vertessen inspelen, maar kreeg de bal via een speler van Zürich voor zijn voeten. Van afstand haalde Gakpo, die zijn 150e officiële duel speelde voor de Eindhovenaren, doeltreffend uit.

Wissels

Nadat Xavi Simons voor rust ook nog voor de 0-4 zorgde, kon PSV de blik al gauw wenden op de uitwedstrijd van zondag tegen sc Heerenveen, de nummer 6 van de Eredivisie.

Gakpo maakte na 56 minuten spelen zijn tweede doelpunt van de avond, waarna Van Nistelrooij zijn aanvoerder, Simons en Vertessen naar de kant haalde. Onder anderen Til, Johan Bakayoko en Anwar El Ghazi vielen in. El Ghazi raakte de lat, maar treffers voor PSV vielen er niet meer. Oud-NEC'er Jonathan Okita deed in de slotfase nog iets terug namens Zürich (1-5).

PSV heeft na twee duels 4 punten in groep A van de Europa League. Na de ontmoeting met Zürich speelt PSV nog twee keer tegen Arsenal en nog een keer tegen FK Bodø/Glimt.