PSV hoopt dat kabinet alsnog toestaat dat stadions voller mogen

DEN HAAG (ANP) - PSV hoopt dat het kabinet alsnog gehoor geeft aan de oproep van alle clubs uit het betaalde voetbal om stadions voor minimaal twee derde te vullen. Dat laat algemeen directeur Toon Gerbrands weten na de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over versoepeling van de coronaregels.

Clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie mogen hun stadions voor een derde met supporters vullen. De profclubs hadden erop aangedrongen dat ze minimaal twee derde van de capaciteit van hun stadions weer mogen gebruiken. Ze hebben woensdag een spoedvergadering gepland, waarbij ook vertegenwoordigers van de Eredivisie CV (ECV) en Coöperatie Eerste Divisie (CED) aanschuiven.

"PSV hoopt dat het kabinet alsnog gehoor geeft aan de oproep die het betaald voetbal maandagavond deed", doelt Gerbrands op dat gemeenschappelijke statement. "Bij PSV overheerst een dubbel gevoel over de versoepelingen die het kabinet bekendmaakte. Enerzijds zijn we blij dat we binnenkort een deel van onze supporters weer kunnen verwelkomen. Anderzijds is dit een oplossing zonder perspectief. Wij zijn door de beslissing van het kabinet genoodzaakt om supporters teleur te stellen, zonder dat we de reden daarvan goed kunnen uitleggen", aldus Gerbrands. "Daarnaast kost het ons per wedstrijd tonnen aan inkomsten. Het betaald voetbal heeft in een eerder stadium van de crisis aangetoond zich constructief op te stellen. Wij zijn onderdeel van de oplossing, niet van het probleem."

Teleurgesteld

Algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ is ook zwaar teleurgesteld in de beslissing om een derde van de stadioncapaciteit te gebruiken. "Wij hebben aangetoond veilig en verantwoord een hogere bezettingsgraad aan te kunnen. Dan is het zeer teleurstellend dat het kabinet geen gehoor geeft aan de oproep van de clubs en het betaald voetbal om met minimaal twee derde van de capaciteit te beginnen."

Marianne van Leeuwen, de directeur betaald voetbal van de KNVB, zegt dat het besluit van het kabinet "slecht is gevallen" bij de clubs, ook omdat het volgende 'meetmoment' pas over drie weken is. "Woensdagochtend gaan we het bespreken met de clubs en de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie."