PVV komt met zwartepietenwet

AMSTERDAM (ANP) - De PVV komt binnenkort met een 'zwartepietenwet'. Die moet gemeenten die bijvoorbeeld een intocht van Sinterklaas voorbereiden, verplichten ervoor te zorgen dat Zwarte Piet dan ook echt zwart is. Gemeenten mogen volgens het plan de sinterklaasliedjes ook niet veranderen.

PVV-leider Geert Wilders kondigde het wetsvoorstel maandag aan in het tv-programma Vandaag de dag van WNL. Het Kamerlid Martin Bosma heeft er volgens Wilders het hele weekend aan zitten schrijven.

Wilders zei dat hij ,,zo boos'' kan worden over de discussie om Zwarte Piet aan te passen. De wet is bedoeld om ,,onze cultuur te beschermen'' en de discussie over Zwarte Piet en racisme is ,,te belachelijk voor woorden'', aldus Wilders. ,,Het is een kinderfeest. Dit heeft niets met racisme te maken.'' Ik hoop dat er een meerderheid voor is, dan kunnen we die traditie tenminste behouden.''

Volksfeest

Er lijkt weinig draagvlak voor het plan in de Tweede Kamer. CDA-Kamerlid Pieter Heerma noemde het ,,de volgende episode in een weinig verheffende discussie. Sinterklaas is een volksfeest.'' Ook SP-fractieleider Emile Roemer vindt het aan de mensen en niet aan de politiek. ,,Van bovenaf opleggen hoe tradities gevierd moeten worden past bij een dictatoriaal regime en niet bij een vrije samenleving."

'Sinterklaas' reageerde maandag bij monde van coalitiepartij VVD op rijm op het plan. Sint is tot in zijn diepste gekrenkt / Begrijpt niet wie zulke onzin bedenkt / Je bent toch mal als je politiek bedrijft / Over de rug van een Piet die sowieso blijft / Onze Piet is immers niet politiek / En dient Geert als volgt van repliek: Zwijg met je gekrakeel en gedoe, dan krijg je lekkers in plaats van de roe.

0 Reacties Doe mee met de discussie →


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *