Quarantaine in Florida om vondst reuzenslak

MIAMI (ANP) - In delen van de Amerikaanse staat Florida zijn quarantainemaatregelen genomen om te voorkomen dat de Afrikaanse reuzenslak zich verder over de staat verspreidt. Het dier kan een parasiet met zich meedragen die rattenlongworm wordt genoemd en hersenvliesontsteking kan veroorzaken bij mensen en vee. Het dier bedreigt met zijn eetlust ook landbouwgewassen schrijft de Amerikaanse krant USA Today.

Het dier werd eind juni door een tuinman gespot, meldt het staatsministerie van Landbouw in Florida. Wetenschappers noemen het dier "een van de schadelijkste slakken ter wereld." Ze doen zich tegoed aan honderden soorten economisch belangrijke producten, zoals papaja, pinda, rubber, bonen, erwten, komkommers en tuinbouw-, cultuur- en geneeskrachtige planten.

Het is niet de eerste keer dat de slak in Florida opduikt. In 1966 werd de reusachtige Afrikaanse landslak gespot in het centrum van Miami. In 1973 zijn er ruim 18.000 slakken gevonden en vernietigd, samen met duizenden eieren, en in 1975 werd de slak uitgeroeid verklaard. In september 2011 werd de slak opnieuw gevonden in Miami, maar in september 2021 werd het dier weer uitgeroeid verklaard, aldus het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Afrikaanse reuzenslakken kunnen inclusief schelp meer dan 25 centimeter lang worden en tot 700 gram wegen.