R. Kelly veroordeeld tot dertig jaar cel in misbruikzaak

R. Kelly is woensdag veroordeeld tot dertig jaar cel in de misbruikzaak in New York. De 55-jarige zanger werd vorig jaar schuldig bevonden aan onder meer het leiden van een organisatie die als doel had vrouwen en minderjarige meisjes te misbruiken. Kelly was woensdag zelf in de rechtbank aanwezig.

De openbaar aanklagers hadden een straf van minimaal 25 jaar geëist. De advocaten van Kelly vonden dat hij maximaal tien jaar had moeten krijgen.

Tijdens de zitting maakten enkele vermeende slachtoffers gebruik van hun spreekrecht. Zij vertelden onder meer hoe groot de impact van Kelly op hun leven is. "Robert, je hebt zoveel levens verwoest", sprak een van hen de zanger toe. "Ik vreesde voor mijn leven", zei een ander. "Ik hoop dat je de rest van je leven de gevangenis in moet", sprak een andere vrouw geëmotioneerd.

Hoger beroep

De r&b-zanger werd vorig jaar september ook schuldig bevonden aan vrijheidsberoving, dwangarbeid en verschillende overtredingen van de Amerikaanse 'Mann Act', de federale wetgeving rond mensenhandel. De kans is groot dat Kelly, die alle aanklachten ontkent, in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. Zijn advocaat liet na het juryoordeel al weten dat zijn cliënt dat van plan was.

De zanger wordt al jaren beschuldigd van seksueel wangedrag tegenover minderjarige vrouwen. Kelly, die sinds 2019 vastzit, staat ook nog zaken in Illnois en Minnesota te wachten.