Rabanne door luxeconcern herinnerd om baanbrekende creaties

Het luxeconcern achter modehuis Paco Rabanne herinnert de overleden oprichter van het label om zijn baanbrekende ontwerpen. De in Spanje geboren Paco Rabanne, die op 88-jarige leeftijd in Frankrijk is overleden, werd bekend met zijn ongebruikelijke materiaalgebruik en op ruimtevaart geïnspireerde creaties.

"Wie anders kon modieuze Parijse vrouwen laten juichen voor jurken van plastic en metaal", memoreert José Manuel Albesa, de hoogste baas van de modeafdeling van Puig. Dat luxeconcern is al lange tijd de eigenaar van het modehuis.

Topman Marc Puig omschrijft hem als "een grote persoonlijkheid uit de mode." "Hij had een gedurfde, revolutionaire en uitdagende visie, die via unieke esthetiek werd overgebracht", vult hij aan.

Ook het merk Paco Rabanne zelf besteedt op de eigen site aandacht aan het overlijden. "Het huis Paco Rabanne wil onze visionaire ontwerper en oprichter eren die vandaag op 88-jarige leeftijd is overleden", zo luidt de verklaring. "We zijn monsieur Rabanne dankbaar voor een nalatenschap van avant-garde en toekomst vol grenzeloze mogelijkheden".

Rabanne werd in 1934 als Francisco Rabaneda y Cuervo geboren in de streek rond de Baskische stad San Sebastian, waar zijn moeder voor modeontwerper Cristóbal Balenciaga werkte. Hij vluchtte in 1939 naar Frankrijk, zo'n drie jaar nadat het leger van Franco zijn vader had geëxecuteerd. In Parijs studeerde hij af aan kunstacademie Beaux-Arts, met als de studierichting architectuur. Rabanne zette zijn modehuis in 1966 op. Daarvoor ontwierp hij sieraden en dassen voor Dior, Saint Laurent en Pierre Cardin.