Racistisch manifest van terrorist Christchurch

CHRISTCHURCH (ANP) - De Australische schutter die dood en verderf zaaide in moskeeën in Nieuw-Zeeland is de 28-jarige Brenton Tarrant. Hij is een rechts-extremist die blijkens een door hem zelf geschreven stuk gelooft dat de blanke Europese cultuur boven alle andere staat. De Australische premier Scott Morrison noemde het 74 pagina's tellende dossier van Tarrant ,,een werkstuk van haat''.

Tarrant noemt zichzelf geen Australiër, maar Europeaan, ,,want mijn taal is Europees, mijn cultuur is Europees, mijn filosofie, mijn identiteit, en wat het belangrijkste is, mijn bloed is Europees''. Australië is slechts een Europese kolonie die ideologisch dof en apathisch is geworden. Het enige waar mensen nog warm voor lopen, klaagde Tarrant, is het heffen van belastingen, het klimaat en dierenrechten. Tarrant betreurt het verval van het blanke Europese Westen en keert zich tegen immigratie, multiculturalisme en vooral de islam.

Hij is blijkens zijn teksten gefascineerd door de strijd van Europa tegen het Ottomaanse Rijk (1299-1922) en door meer recente massamoordenaars zoals de jonge Canadees Alexandre Bissonnette. Die vermoordde begin 2017 in een moskee in Québec-Stad zes mensen en verwondde er bijna twintig.

De Noorse rechtsextremist en massamoordenaar Anders Breivik, die bij aanslagen in 2011 in en bij Oslo 77 vooral jonge mensen van het leven beroofde, lijkt ook een groot voorbeeld voor Tarrant. Tarrant lijkt met zijn schrijfsels geïnspireerd door het weliswaar veel langere ,,werkstuk van haat'' van Breivik.