Radicaal-islamitisch Iran executeert meer mensen dan vorig jaar

TEHERAN (ANP/AFP) - In het radicaal-islamitische Iran zijn dit jaar tot nu toe meer dan vijfhonderd mensen geëxecuteerd, veel meer dan in heel 2021. Dit is het hoogste aantal in vijf jaar. Volgens de in Noorwegen gevestigde mensenrechtengroep Iran Human Rights (IHR) gaat het al om 504 personen. De organisatie onderzoekt nog meldingen over andere mensen die naar verluidt zijn opgehangen.

Het cijfer komt naar buiten in een periode van groeiende bezorgdheid over het lot van betogers die de laatste maanden demonstreren tegen het regime en meer vrijheden eisen. Zeker zes deelnemers zijn al tot de doodstraf veroordeeld en de vrees is dat de autoriteiten dat op grote schaal gaan doen.

Zondag werden nog vier mensen geëxecuteerd omdat ze zouden hebben samengewerkt met de Israëlische inlichtingendienst. Zij werden ter dood veroordeeld zonder eerlijk proces, volgens IHR. "Deze executies zijn bedoeld om maatschappelijke angst te zaaien en de publieke aandacht af te leiden van het falen van de inlichtingendiensten van de Islamitische Republiek."