Radiomakers strijden weer zonder publiek om prijzen op Ring Gala

In De Vorstin in Hilversum wordt donderdag tijdens de zestiende editie van het Gouden RadioRing Gala bekendgemaakt wie er met de befaamde radioprijzen vandoor gaat. Onder anderen Mattie Valk (Qmusic), Emmely de Wilt (NPO Radio 2) en Gerard Ekdom (Radio 10) zijn genomineerd. Vanwege corona kan er bij de uitreiking geen publiek aanwezig zijn.

Voor de grootste prijs, de Gouden RadioRing, strijden vijf programma's tegen elkaar. De Staat van Stasse (NPO Radio 2), Ekdom in de Morgen (Radio 10), Mattie & Marieke (Qmusic), Partij voor de Vrijdag (NPO 3FM) en Somertijd (Radio 10) zijn allemaal nog in de race voor het beste radioprogramma. Vorig jaar won het NPO Radio 2-programma Jan-Willem Start Op van Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte de RadioRing.

De Zilveren RadioSter Man gaat dit jaar naar Bram Krikke (Qmusic), Mattie Valk (Qmusic) of Gerard Ekdom (Radio 10). Vorig jaar won Valk de prijs en was Krikke niet genomineerd voor de eindstrijd. Ekdom won de Zilveren RadioSter al vier keer eerder.

Vrouwen, podcasts en Marconi Awards

Bij de vrouwen gaat de strijd om de Zilveren RadioSter dit jaar tussen Eva Koreman (NPO 3FM) en de NPO Radio 2-collega's Annemieke Schollaardt en Emmely de Wilt. Schollaardt won twee keer eerder, De Wilt werd vorig jaar voor het eerst genomineerd. Koreman won eerder ook al, maar was vorig jaar niet genomineerd. Toen won Marieke Elsinga (Qmusic) voor de derde keer.

Vorig jaar werd voor het eerst de prijs voor beste podcast uitgereikt. Deze werd toen gewonnen door Man, Man, Man De Podcast van Bas Louissen, Chris Bergström en Domien Verschuuren. Deze keer zijn BROERS met Sam & Rijk van Sam en Rijk Hofman, De Tumor Tapes van Lex Uiting en zijn vriendin Susan en de Zender Obama Podcast genomineerd.

Tot slot strijden Andres Odijk (NPO 3FM), Mai Verbij (NPO Radio 1) en Jarno van der Wielen (SLAM!) om de Marconi Award voor aanstormend talent. Eerder werd al bekend gemaakt dat Stefan Stasse (NPO Radio 2) de Marconi Oeuvre Award heeft gekregen en dat NPO Radio 5 is uitgeroepen tot beste zender.