Rag’n’Bone Man bezingt volwassen leven op tweede plaat

Rag'n'Bone Man heeft het nodige meegemaakt sinds zijn debuutalbum Human (2017). De 36-jarige zanger werd bekend, werd vader en zag zijn huwelijk na zes maanden stranden. Naar eigen zeggen is de Brit de afgelopen jaren een stuk volwassener geworden. Dat is dan ook een belangrijk thema op zijn tweede album Life By Misadventure, dat vrijdag verschijnt.

"Ik ben enorm veranderd sinds ik begon met het maken van muziek. Ik werd succesvol en in het drukste jaar van mijn leven (2017, red.) werd mijn zoon geboren en moest ik mijn leven anders gaan indelen", zegt Rory Graham, zoals hij echt heet, tegen het ANP. "Op mijn nieuwe album reflecteer ik op alles wat ik heb meegemaakt en heb geleerd. Volwassen worden is wel echt het thema van de plaat."

Een les die Rory als volwassene heeft geleerd is dat mannen hun emoties mogen laten zien. "Ik kreeg als jongen te horen dat huilen iets vrouwelijks is en dat het tonen van je emoties zwak is. Ik wilde daar ook over schrijven omdat je als volwassene de verantwoordelijkheid hebt kinderen iets anders te leren. Het is oké om als man je emoties te tonen en te vertellen hoe je je voelt."

Inspiratie

Ook zingt Rory op de plaat over zijn 3-jarige zoon Reuben en zijn gestrande huwelijk. "Daarnaast waren gesprekken met vrienden een belangrijke inspiratie. Zo vertelde een vriendin van me hoe ze door haar familie onder druk wordt gezet om te trouwen en aan kinderen te beginnen nu ze een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Dat is zo'n ouderwetse manier om naar het leven te kijken en niet iets waar je als man mee te maken krijgt, dus dat vond ik wel een liedje waard."

Voor de opnames vloog Rory begin vorig jaar naar Nashville. Daar speelde hij de plaat noodgedwongen live met zijn band in. "We waren er in februari en toen kwam de pandemie, dus hadden we drie weken om het album op te nemen. Twee weken daarvan moesten we in quarantaine dus er bleven uiteindelijk maar zes dagen over voor de hele plaat. Het was eigenlijk wel goed, want daardoor voelden we een druk om het af te krijgen. Dat is het album alleen maar ten goede gekomen."

Druk

Druk dat het album net zo succesvol moet zijn als Human, dat vier keer platina werd en in veel landen de albumlijsten aanvoerde, voelt de zanger niet. "Ik ben natuurlijk benieuwd naar wat mensen ervan vinden, maar ik ben zelf erg blij met de plaat. Ik wilde iets maken waar ik heel trots op ben, dus dan maakt het niet zoveel uit of het goed scoort."

Als het kan met corona, speelt Rory zijn nieuwe nummers in juni voor het eerst live. "Mijn band en ik missen het spelen enorm, net als de fans die livemuziek missen. Iedereen heeft het nodig om samen naar livemuziek te luisteren."

De zanger verwacht dat de terugkeer op het podium emotioneel wordt. "Ik denk dat er wel wat gehuild gaat worden. Misschien wel door mij."