Randstad daalt, KPN stijgt in rode AEX na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - Randstad behoorde dinsdag tot de grootste dalers in de Amsterdamse AEX-index. De uitzender boekte afgelopen kwartaal weer meer omzet dan voor de coronacrisis, maar de groei op de belangrijke Amerikaanse markt viel tegen. Ook techinvesteerder Prosus moest het opnieuw ontgelden door de aanhoudende zorgen over de hardere aanpak van de techsector in China. De resultaten van de telecomconcern KPN en chipbedrijf Besi vielen wel in de smaak bij beleggers.

Randstad zakte dik 7 procent. De uitzender boekte afgelopen kwartaal voor het eerst sinds de coronapandemie een hogere omzet in vergelijking met de periode voor de crisis. De winst nam ook toe. Volgens analisten van Jefferies viel de groei in de Verenigde Staten echter tegen gezien het sterke herstel van de grootste economie ter wereld. De Amerikaanse omzet van Randstad groeide met 1 procent vergeleken met de periode voor corona.

Prosus (min 9,3 procent) was opnieuw de grootste daler in de AEX door de aanhoudende koersdruk onder de Chinese technologiebedrijven. De investeerder, die onder meer een groot belang heeft in het Chinese techconcern Tencent, raakte een dag eerder al bijna 9 procent aan waarde kwijt. Peking heeft al enige tijd de aanval geopend op de grote techbedrijven in het land. Daarmee wil de regering de machtspositie van die ondernemingen aanpakken.

AEX-index

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1 procent in het rood op 737,55 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 1052,97 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,2 procent. Beleggers hielden de blik gericht op de Amerikaanse Federal Reserve, die dinsdag begint aan zijn tweedaagse rentevergadering. Ook werd uitgekeken naar de resultaten van de grote Amerikaanse techbedrijven Microsoft, Apple en Google, die na de slotbel op Wall Street naar buiten komen.

KPN ging aan kop in de AEX met een plus van 2,2 procent. Het telecomconcern boekte in het tweede kwartaal meer winst bij een vrijwel gelijke omzet. Volgens topman Joost Farwerck blijft het totale aantal nieuwe mobiele klanten in zowel de consumenten als de zakelijke markt in een stevig tempo groeien en ligt KPN op koers om de doelstellingen voor 2021 waar te maken.

Besi

Besi won 0,2 procent. De producent van assemblageapparatuur voor de chipproductie boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht dankzij de sterke vraag naar computerchips. Bij de kleinere bedrijven zakte Wereldhave 4 procent. Het vastgoedfonds zag de huurinkomsten in het tweede kwartaal dalen en verlaagde de winstverwachting voor 2021.

De euro was 1,1781 dollar waard, tegen 1,1809 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 71,67 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 74,36 dollar per vat.