Rapper Murda zet inzamelingsactie op na aardbevingen Turkije

De Nederlands-Turkse rapper Murda is een inzamelingsactie gestart op GoFundMe voor hulp na de zware aardbevingen in het zuiden van Turkije, bij de grens met Syrië. De rapper heeft zelf al 10.000 euro gestort. "Het geld zal gebruikt worden om levensmiddelen en eten aan te schaffen voor de mensen in nood", laat de manager van Murda weten aan het ANP.

De artiest zou zaterdag zijn Europese tour aftrappen in poppodium Paradiso in Amsterdam. "Dat gaan we afzeggen wegens de bevingen." Het concert, dat al uitverkocht was, wordt verplaatst.

Met de inzamelingsactie wil Murda "zijn steentje bijdragen als Nederlandse Turk", zegt zijn manager. De moeder van de rapper komt uit het getroffen gebied Hatay. "Hij bracht zijn jeugd daar elke zomer door."

Het dodental na de aardbevingen van maandag is inmiddels opgelopen tot meer dan 5000. De nachtelijke aardbeving in de buurt van de stad Gaziantep had een kracht van 7.8, waarna nog naschokken volgden, waaronder een met een kracht van 7.5. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gewaarschuwd dat het aantal doden in de komende week "significant op kan lopen" en sluit niet uit dat het dodental tot 20.000 kan stijgen. Het slechte weer in het rampgebied bemoeilijkt het werk van de reddingswerkers.