Rechtbank beslist over voortbestaan motorclub Caloh Wagoh

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank beslist maandag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp over het voortbestaan van motorclub Caloh Wagoh. Het Openbaar Ministerie heeft in een civiele procedure een verbod op de club geëist, omdat deze volop verwikkeld zou zijn in zware misdaad en zich schuldig zou maken aan "een stroom aan ernstig geweld".

Justitie is al een tijd bezig motorclubs in Nederland weg te krijgen. In soortgelijke procedures zijn bij diverse rechterlijke instanties successen geboekt. Clubs als No Surrender en Hells Angels zijn inmiddels in hoger beroep verboden verklaard. De Hoge Raad bekrachtigde het verbod op Satudarah en - met een enkele nuance - op Bandidos.

De zaak tegen Caloh Wagoh bevindt zich nog in de rechtbankfase. Volgens het OM zijn er tal van ernstige misdrijven aan leden van Caloh Wagoh toe te schrijven en is de club erop gebrand "een snoeihard imago" hoog te houden, door geweld, wapens en het gangsterleven te verheerlijken.

Er lopen nog ettelijke strafzaken tegen een aantal leden van Caloh Wagoh, waaronder het grote liquidatieonderzoek Eris. De oprichter van de club, Delano R., is daarin de hoofdverdachte. Hij zou een reeks opdrachten voor huurmoorden van Ridouan Taghi hebben aangenomen. Taghi is zelf het middelpunt van een ander groot liquidatieproces, Marengo.