Rechtbank doet uitspraak over etnisch profileren bij marechaussee

DEN HAAG (ANP) - Maakt de Koninklijke Marechaussee zich schuldig aan etnisch profileren bij het controleren van mensen die het land binnenkomen? Daarover beslist de rechtbank in Den Haag woensdag.

De zaak is aangespannen door enkele burgers en maatschappelijke organisaties als Amnesty International en RADAR. Die zeggen dat de marechaussee aan etnisch profileren doet. Mensen met een donkere huidskleur worden volgens hen eerder uit de rij gepikt dan anderen. De klagers zeggen dat dit discriminatie is en eisen dat dit stopt. De marechaussee, die wordt verdedigd door landsadvocaat Cécile Bitter, bestrijdt dat er wordt gediscrimineerd op basis van etniciteit.

Een van de klagers is Mpanzu Bamenga, gemeenteraadslid voor D66 in Eindhoven. Hij werd in 2018 uit de menigte gehaald in de aankomsthal van Eindhoven Airport. "Ik draaide me om, zag de andere passagiers, en iedereen kon doorlopen. Alleen een andere donkere man werd staande gehouden, en een donkere vrouw met kinderen. Heel opmerkelijk", zei hij vorig jaar tegen het ANP. Bamenga vindt het vernederend.