Rechtbank velt vonnis in zaak voortvluchtige Gerel P.

SCHIPHOL (ANP) - De rechtbank doet donderdagochtend uitspraak in het proces van de voortvluchtige Gerel P. (37). Het OM heeft tegen P. twintig jaar cel geëist voor een dubbele moordpoging in december 2016 in een weiland bij Noordeloos (Zuid-Holland) en vuurwapenbezit.

P. wist in 2017 uit de gevangenis in Suriname te ontsnappen en houdt zich sindsdien schuil voor politie en justitie. Hij was daarom niet bij zijn strafzaak aanwezig, een advocaat evenmin.

Een van de Rotterdammers die werd neergeschoten in Noordeloos raakte daarbij ernstig gewond. Hij had meerdere schotwonden, zijn milt moest worden verwijderd. Zijn gehoor is beschadigd en hij raakte een oog kwijt. Hij vordert een schadevergoeding van 100.000 euro.

Het nu 32-jarige slachtoffer weet niet waarom P. een aanslag op zijn leven pleegde. Hij dacht dat hij tijdens de afspraak met P. een opdracht zou krijgen drugs uit containers te halen. Hij dacht bevriend te zijn met P. en beschouwde hem als familie. "Dat hij me dit aan wilde doen, heeft me ernstig geraakt. Ik ben het vertrouwen in mensen kwijt", vertelde het slachtoffer de rechtbank.

Naast de dubbele moordpoging in Noordeloos wordt P. ook verdacht van het uitvoeren van de liquidatie van spyshop-medewerker Ronald Bakker. Die werd in 2015 bij zijn woning in Huizen doodgeschoten. Justitie vermoedt dat P. toen als uitvoerder werkte voor Ridouan Taghi en Saïd R. De liquidatie in Huizen maakt deel uit van het grote proces Marengo.