Rechtbank wijst aanklacht acteurs naaktscène Romeo and Juliet af

Een Amerikaanse rechter heeft de rechtszaak die twee acteurs hadden aangespannen tegen filmstudio Paramount afgewezen. Olivia Hussey en Leonard Whiting vonden dat zij door de filmstudio seksueel waren uitgebuit toen ze in een naaktscène moesten spelen in de film Romeo and Juliet uit 1968.

In de film zijn de blote billen van Whiting en de blote borsten van Hussey te zien. Hussey en Whiting, nu beiden 72 jaar, waren tijdens de opnames van de film van regisseur Franco Zeffirelli 15 en 16 jaar oud.

De acteurs stelden dat zij "emotionele schade" hadden opgelopen en kansen op professioneel gebied waren misgelopen. Zij eisten daarom bijna 500 miljoen dollar aan schadevergoeding, meldde Variety eerder. De rechter ging daar niet in mee en verwierp onder meer de claim dat de naaktscène viel onder kinderpornografie. Ook oordeelde de rechter dat de scène niet zodanig suggestief was dat het illegaal was.

De film uit 1968 werd genomineerd voor vier Oscars, waaronder die voor Beste Film. Uiteindelijk won de film er twee: een Oscar voor het Beste kostuumontwerp en Beste Cinematografie.