Rechtbank wil gesprek over onrust over wraking in Marengo-proces

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam heeft de advocaten en officieren van justitie in het liquidatieproces Marengo uitgenodigd voor een gesprek, naar aanleiding van de onrust die is ontstaan over de beslissing van de wrakingskamer. Die wees woensdag een verzoek tot wraking af, zonder een zitting te beleggen om partijen te horen.

De gang van zaken schoot de betrokken advocaten flink in het verkeerde keelgat. Het initiatief voor de wraking was genomen door advocaat Inez Weski, raadsvrouw van onder anderen Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het proces. Weski vond dat de rechtbank de schijn van partijdigheid had gewekt, omdat zij een vooraf aangekondigde Powerpointpresentatie niet zonder meer kon houden. Andere advocaten sloten zich bij het wrakingsverzoek aan.

Na de schriftelijke beslissing van de wrakingskamer, waarin geen motivering voor de afwijzing is opgenomen (deze volgt later), uitten Weski en haar collega’s hun ongenoegen over de manier waarop de wraking door de rechtbank was afgewikkeld. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt", zei Weski.

Informele bijeenkomst

Het proces Marengo wordt 21 september hervat, in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Voorafgaand aan die zitting wil de rechtbank een informele bijeenkomst beleggen om een en ander te bespreken, met alleen de advocaten en officieren van justitie.

De rechtbank is in april begonnen aan de inhoudelijke behandeling van de zeer omvangrijke zaak, die onder meer draait om een reeks huurmoorden in de onderwereld. Het proces is onder hoogspanning komen te staan door de moorden op de broer van de kroongetuige, Nabil B., zijn advocaat Derk Wiersum en zijn adviseur Peter R. de Vries. Een van B.’s huidige advocaten noemde Marengo eerder deze week "het meest verziekte en meest vergiftigde proces ooit". De zittingen verlopen vaak stroef en chaotisch.