Rechter houdt veiling jurk uit The Wizard of Oz tegen

Een van de jurken die Judy Garland droeg in de in 1939 verschenen film The Wizard of Oz wordt toch niet geveild. De jurk zou dinsdag deel uitmaken van een veiling van Hollywood-memorabilia in Los Angeles, maar een rechter heeft besloten dat de veiling niet door mag gaan.

De jurk werd te koop aangeboden door de Katholieke Universiteit van Amerika. De jurk werd vorig jaar op de school herontdekt in een schoenendoos tijdens de voorbereidingen voor een verbouwing. De rechtszaak was aangespannen door een familielid van pater Gilbert Hartke, die aan de universiteit werkte en de jurk in 1973 had gekregen. Hij stierf in 1986, maar een 81-jarige nicht claimt nu dat de jurk van haar is, omdat ze die heeft gekregen van haar oom. Volgens de vrouw heeft haar oom de jurk destijds gekregen van de acteur Mercedes McCambridge.

De rechter oordeelt nu dat de universiteit "geen eigendomsbelang" van de jurk heeft, gezien er geen documentatie is waaruit blijkt dat de jurk ooit formeel aan de Katholieke Universiteit van Amerika is geschonken. De jurk zou volgens verwachting tussen de 800.000 dollar (740.785 euro) en 1,2 miljoen dollar (1,1 miljoen euro) op kunnen brengen.