Rechter zet streep door smaadzaak rond serie Billions

Zender Showtime en de makers van dramaserie Billions kunnen niet aangeklaagd worden voor het beledigen van de Cayuga-stam. Dat heeft een rechter bepaald in het hoger beroep dat de Cayuga Nation had aangespannen.

De stam vindt dat de Cayuga's zwartgemaakt worden in een aflevering van de serie met Damian Lewis en Paul Giamatti in de hoofdrollen. Daarin schakelt het personage van Giamatti de hulp in van zijn vader om de 'Cayuga Iroquis'-stam over te halen een project te steunen. In de episode maken de leden van die stam zich schuldig aan illegale praktijken als zwendel en afpersing. Dat doen ze samen met een gemeenteraadslid met de naam Jane Halftown, wat volgens de aanklacht een duidelijke verwijzing is naar Clint Halftown, een echt bestaand raadslid van de Cayuga's.

In juli seponeerde een andere rechter de zaak al, omdat in de serie de Cayuga Nation als gemeenschap centraal stond en niet de individuele leden. De stam ging in hoger beroep, maar kreeg ook daar nul op het rekest. "De aanklacht is terecht geseponeerd, omdat een bestuursvorm geen smaadzaak kan aanspannen. Alhoewel de eisers beargumenteren dat een Native American-stam een unieke vorm van een bestuursorgaan is, hebben zij niet duidelijk gemaakt hoe dat relevant is voor deze zaak", zo liet de rechter weten volgens The Hollywood Reporter.