Reclame Code Commissie: Radiospotjes Baudet binnen de regels

De Reclame Code Commissie heeft tientallen klachten die waren binnengekomen over de radiospotjes van Forum voor Democratie verworpen. De voorzitter van de commissie oordeelt dat het "toegestaan is om op een eenzijdige wijze een politieke mening duidelijk te maken". Partijleider Thierry Baudet verkondigt in de spotjes "een subjectieve politieke mening", meldt de commissie op haar website.

In de spotjes, die veelvuldig op NPO Radio 1 te horen waren, verkondigt Baudet de mening van zijn partij over corona en stelt dat het virus vooral nadelig is voor bepaalde groepen. De klagers maken zich boos over het feit dat het radiospotje onjuiste informatie over corona zou bevatten.

De commissie stelde eerder al te vermoeden dat de uitslag zou zijn dat Baudet, vanwege de vrijheid van meningsuiting, mag vinden dat de bestaande maatregelen niet in verhouding staan tot de ernst van de situatie.

Coronavirus gefabriceerd

Eerder ontving de Reclame Code Commissie ook veel klachten over het tijdschrift Gezond Verstand, dat werd gemaakt door emeritus hoogleraar Karel van Wolferen van de UvA die goede banden met Baudet onderhoudt. Ook in dit geval ergerden de klagers zich dat in het spotje werd geclaimd dat het blad "degelijke journalistiek" zou bevatten.

In het blad stond onder meer dat de corona-epidemie "kunstmatig gefabriceerd is" en dat het Nederlandse coronabeleid een "machtsovername door buitenlandse partijen is". Ook claimde het blad dat het niet waar is dat de mens door CO2 uit te stoten het klimaat beïnvloedt. Ook deze klachten verklaarde de Reclame Code Commissie ongegrond omdat deze uitspraken meningen zouden zijn en geen feiten.