Recordwinst voor zakenbank Goldman Sachs in 2021

NEW YORK (ANP) - Goldman Sachs, de bekendste zakenbank op Wall Street, heeft vorig jaar een recordwinst in de boeken gezet. De Amerikaanse bank profiteerde van flink hogere inkomsten uit het adviseren bij bedrijfsfusies en overnames en het begeleiden van beursgangen. Maar ook met de handel in aandelen en obligaties wist Goldman Sachs meer geld te verdienen, hoewel dit in het vierde kwartaal minder was.

De nettowinst bedroeg over het gehele jaar 21,6 miljard dollar, omgerekend 19 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 9,5 miljard dollar. De totale baten van de bank kwamen uit op 59,3 miljard dollar tegen 44,6 miljard dollar in 2020. Volgens Goldman Sachs lagen die resultaten aanzienlijk hoger dan bij eerdere records voor de bank. Topman David Solomon spreekt in een toelichting dan ook van een "uitzonderlijke prestatie".

Goldman Sachs is naar eigen zeggen wereldwijd marktleider als het gaat om het adviseren bij fusies, overnames en beursgangen. Die activiteiten leverden vorig jaar het recordbedrag van bijna 15 miljard dollar aan omzet op. Met de handel op de financiële markten werd ruim 22 miljard dollar aan inkomsten binnengehaald, wat het hoogste niveau is in twaalf jaar, aldus de bank die verder ook actief is met onder meer vermogensbeheer.

Wel gingen de inkomsten uit de handel in aandelen in het vierde kwartaal omlaag ten opzichte van een jaar eerder en het voorgaande kwartaal, vooral vanwege de relatieve rust op de effectenbeurzen. Dat cijfer viel analisten tegen en op Wall Street lijkt de koers van Goldman Sachs in het rood te openen.