Reddingsteams van overal ter wereld onderweg naar rampgebied

ISTANBUL (ANP) - Vanuit alle delen van de wereld zijn reddingswerkers of hulpgoederen onderweg naar de regio in Turkije en Syrië waar al duizenden mensen zijn overleden na de zware aardbevingen maandag. Volgens de Turkse krant Sabah zijn vanaf de luchthaven van Istanbul dinsdagochtend 13.000 reddingswerkers en vrijwilligers vertrokken richting de Turkse provincie Hatay.

Op beelden op sociale media zijn grote groepen mensen op de luchthaven van Istanbul te zien. Het zou gaan om deels vrijwillige hulpverleners die volgens de gouverneur op weg zijn naar de provincie Hatay.

Intussen groeit de lijst landen die steun toezegt in de vorm van financiële hulp of reddingsteams. Op beelden is te zien hoe reddingswerkers en speurhonden vanuit bijvoorbeeld Griekenland, Hongarije, Zwitserland, Mexico en Duitsland onderweg zijn naar Turkije. Ook vanuit de stad Los Angeles en landen als Zuid-Korea en Japan zijn reddingswerkers onderweg.

De Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en tientallen andere landen hadden Turkije maandag al beloofd hulp te sturen. Een Nederlands reddingsteam, bestaande uit 65 mensen en acht reddingshonden, is maandagavond al geland in het Turkse Adana.

Australië, Nieuw-Zeeland en China leveren een financiële bijdrage van respectievelijk 6,5 miljoen, 1 miljoen en 5,5 miljoen euro. In Syrië zijn dinsdagochtend vroeg hulptoestellen met voeding, medische voorzieningen en dekens aangekomen uit Iran en Irak. Iran heeft Syrië ook humanitaire hulp beloofd.