Regeerakkoord Israël nog ver weg

JERUSALEM (ANP/RTR) - Het wil niet vlotten met de coalitieonderhandelingen in Israël. Premier Benjamin Netanyahu is er sinds de gewonnen verkiezingen begin april niet in geslaagd een regering, de vijfde onder zijn leiding, te vormen.

Likud, de partij van de premier, onderhandelt al weken met een groep uiterst rechtse en orthodox-religieuze partijen, maar het overleg zit muurvast. De partijen kunnen het niet eens worden over de dienstplicht. De orthodox-joodse partijen eisen dat hun aanhangers daarvan worden uitgezonderd.

Netanyahu heeft de beoogde coalitiegenoten zondag uitgenodigd voor een "laatste onderhandelingsronde". Volgens de Israëlische wet moet er woensdag -42 dagen na de verkiezingen- een regering gevormd zijn. Mocht dat niet lukken, dan kan een andere partij gaan formeren, of moeten de Israëli's opnieuw naar de stembus.

Het rechtse Likud won de Israëlische parlementsverkiezingen. De partij kreeg 36 zetels, één meer dan de centristische alliantie Blauw en Wit van de leiders Benny Gantz en Yair Lapid.