Regering Biden gaat sancties Internationaal Strafhof ‘evalueren’

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering onder leiding van de nieuwe president Joe Biden gaat de sancties van de Verenigde Staten tegen het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag "grondig evalueren", aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Bidens voorganger Donald Trump stelde sancties in tegen het ICC omdat de aanklager van het strafhof onderzoek deed naar eventuele Amerikaanse oorlogsmisdaden in Afghanistan.

"Hoezeer we het ook oneens zijn met de acties van het ICC met betrekking tot de Afghaanse en Israëlisch-Palestijnse situaties, zullen de sancties grondig worden geëvalueerd terwijl we ons beraden op de volgende stappen", aldus de woordvoerder.

Drie weken geleden verklaarde een federale rechter in New York het presidentiële decreet waarmee Trump de sancties had afgekondigd ongrondwettelijk. Het decreet zorgde er ook voor dat medewerking aan het ICC strafbaar zou zijn, maar volgens de rechter betekende het presidentiële bevel een ongeoorloofde beperking van de vrijheid van meningsuiting. "Nationale veiligheid moet geen talisman zijn die gebruikt wordt om onwelgevallige claims af te weren", oordeelde ze.

De nieuwe Amerikaanse regering zegt hervormingen te steunen "die het hof helpen zijn kerntaak beter uit te voeren, het bestraffen en voorkomen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid", zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarbij staat de Amerikaanse regering "in uitzonderlijke zaken" open voor samenwerking met het ICC.