Regering Netanyahu overleeft moties van wantrouwen van oppositie

JERUZALEM (ANP/RTR) - De oppositie in het Israëlische parlement gaat, in afwachting van de toespraak van premier Benjamin Netanyahu, gewoon door met het verzet tegen de hervormingen van de rechtsspraak door de regering. Oppositieleden hebben twee moties van wantrouwen ingediend tegen de regering, maar die zijn weggestemd door de coalitie. Die heeft een meerderheid in de Knesset, het Israëlisch parlement.

Maar ook binnen de coalitie is het onrustig. Netanyahu heeft volgens Israëlische media de partijen ingelicht dat hij de hervormingen stop wil zetten, maar de extreemrechtse partij Joodse Kracht zou het daar niet mee eens zijn. Veiligheidsminister en leider van die partij Itamar Ben-Gvir zei op Twitter al dat de regering moet vasthouden aan de plannen en niet moet "zwichten voor anarchie". Hij zou dreigen om met zijn partij uit de coalitie te stappen, waardoor de regering zou kunnen vallen.

Er wordt in Israël al weken massaal gedemonstreerd tegen de plannen van Netanyahu. De hervormingen zijn omstreden omdat het de macht van het hooggerechtshof aanzienlijk beperkt en die van het parlement juist vergroot. Tegenstanders zien daarin een bedreiging voor de democratie.