Regio-journalisten BBC gaan in mei opnieuw staken

Journalisten van regionale BBC-radiostations leggen op vrijdag 5 mei voor de tweede keer in korte tijd het werk neer. Dat doen zij omdat ze het niet eens zijn met het voorgenomen plan om programma's en banen te schrappen, aldus de Britse omroep. De eerste regionale staking vond op 15 maart plaats. Toen gingen diverse regionale journaals op tv niet door.

Het idee van de BBC is om per week de 100 uur lokale programmering op de radio terug te schroeven naar 40 uur. Op deze manier hoopt de omroep om meer werkplekken te creëren op de online-afdeling om zo het digitale bereik in de regio te verbeteren. In totaal verdwijnen er bijna vijftig banen en moeten werknemers opnieuw solliciteren op de nieuwe functies.

"We begrijpen dat de digitale diensten verbeterd moeten worden, maar dat zou niet ten koste moeten gaan van de regionale radio die onderdeel is van de publieke dienstverlening van de BBC", zegt Paul Siegert van de nationale journalistenvakbond.

In een reactie laat de BBC zelf weten "teleurgesteld" te zijn in de aankondiging van de werkonderbreking. De omroep laat weten "in gesprek te blijven met de vakbond en er alles aan te doen om de impact op het personeel beperkt te houden".