Reiswebsite Zoover betaalt alle coronavouchers terug

ROTTERDAM (ANP) - Reiswebsite Zoover heeft alle uitstaande coronavouchers terugbetaald aan klanten, meldt het bedrijf. Het gaat om vouchers die vakantiegangers vorig jaar kregen nadat hun pakketreizen werden geannuleerd vanwege de coronamaatregelen.

Om hoeveel vouchers het precies gaat kan Zoover niet zeggen, wel dat het enkele miljoenen euro's aan uitstaande vouchers betreft. De organisatie, die meer dan 15.000 vakanties aanbiedt, verklaart de relatief snelle terugbetaling door het niet vooraf inkopen van hun vakanties. Zoover zegt vluchten en hotels pas te reserveren als ze geboekt zijn. Ook hoeft de organisatie volgens de inkoopvoorwaarden pas een week voor aankomst de hotels te betalen. Bij het niet doorgaan van veel reizen hoefde Zoover de hotels niet meer te betalen, zegt het bedrijf.

Vluchten moeten wel vooraf betaald worden, maar de luchtvaartmaatschappijen zijn intussen ook met terugbetaling van geannuleerde tickets begonnen. Het deel dat nog niet is terugbetaald, schiet Zoover voor. Zoover heeft met de vliegmaatschappijen afgesproken dat nieuwe boekingen verrekend worden met openstaande bedragen.

De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) zei eerder te verwachten dat ruim een half miljoen mensen hun geld zullen terugeisen omdat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden en op vakantie gaan de komende maanden onzeker blijft. In totaal hebben Nederlandse reisorganisaties voor 600 miljoen euro aan coronavouchers bij reizigers uitstaan, aldus de SGR. Deze moeten een jaar na uitgifte worden terugbetaald als er niks mee is gedaan.

De overheid werkt daarnaast aan een fonds om reisorganisaties te helpen bij het terugbetalen van coronavouchers als zij geen geld in kas hebben.