Reizigers tekenen petitie tegen sluiten NS-balies op stations

UTRECHT (ANP) - Meer dan 21.000 reizigers zijn tegen het sluiten van de helft van de servicebalies van de Nederlandse Spoorwegen (NS) op stations. Zij ondertekenden een petitie van FNV die de vakbond vrijdag aan het bestuur van de spoorvervoerder aanbiedt. FNV loopt al langer te hoop tegen de sluiting van de balies. Daarmee komen volgens de bond service en 'sociale veiligheid' op de stations in gevaar.

Bovendien zijn door de sluitingsplannen driehonderd banen in gevaar. Die medewerkers voelen zich niet gehoord, zegt bondsbestuurder Roos Rahimi. "Als NS veranderingen nodig vindt, laat de medewerkers dan meedenken. Zij weten het beste wat de behoefte van hun klant is."

Als het aan NS ligt blijven er nog 15 van de 36 vaste ticketservicebalies over. Daarentegen komen er op meer stations servicezuilen waar reizigers hulp kunnen krijgen met het kopen van een kaartje. De wijziging is ingegeven omdat er steeds minder tickets bij de balie worden verkocht.

Alternatieven

Reizigersvereniging Rover zei eerder al de keuze van NS te begrijpen. Wel vraagt Rover aan NS om met alternatieve manieren van serviceverlening te komen. Zo zouden er gezamenlijke balies kunnen komen met andere vervoerders.

NS heeft vanwege de coronacrisis aangekondigd de komende vijf jaar het personeelsbestand met 2300 banen te gaan inkrimpen. Dat wil het spoorbedrijf bereiken zonder gedwongen ontslagen. In dezelfde periode gaan namelijk ook 2500 NS'ers met pensioen. Mensen wier baan verdwijnt krijgen een andere functie aangeboden binnen het bedrijf.